Grafisk design og illustrasjon
ved Kunsthøgskolen i Oslo

Et eget boktrykkverksted

Sjekk ut dette foredraget! Stipendiaten vår Ane Thon Knutsen har vært på Universitetet i Oslo og fortalt om forskningsprosjektet sitt på Virginia Woolf som boktrykker.

Foto: Ylva Greni Gulbrandsen

  • Om prosjektet:
  • Stipendiatprosjektet til Knutsen har arbeidstittelen «taktilitet i trykksaker», og tar utgangspunkt i boktrykk og setting av løse typer. Fra å undersøke den norske industrihistorien og jobbe med setting, teknologi og materialer, begynte Knutsen å se seg om i både industri- og designhistorien. Hvor var alle kvinnene? Og hva med Kunsthøgskolens boktrykkverksted som ligger i en haug på gulvet? Knutsen håpet verkstedet ville være i orden etter mammaperm... men nei.
  • Tilbake fra perm i ammetåke med identitetskrise, tidsklemme og manglende verksted ville Knutsen rømme i en ombygd trykkericampingvogn. Veilederen insisterte på at hun burde lese «Et eget rom» av Virginia Woolf. Det viste seg at Virginia Woolf også var en selvlært boktrykker og bokbinder, og at hun hadde et eget boktrykkverksted i spisestua. Knutsen bygget sitt eget verksted i kjelleren, og derfra dykket prosjektet dypere og dypere inn i Virginia Woolfs liv og virke som en selvpubliserende forfatter. Det begynte å gro ut interessante sammenhenger mellom litteratur og grafisk design. Knutsen jobber nå med adaptasjoner av den første novellen Woolf skrev for å sette selv, «The Mark on The Wall».